PortalPojisteni.cz - Váš komplexní průvodce světem pojištění
  • Cestovní pojištění
  • Auto asistence
  • Povinné ručení
  • Magazín
  • Slovník pojmů Poradna O nás Kontakty
    Jak ověřit povinné ručení bez zelené karty? Vše o prokazování pojištění po 1.10.2024
    Povinné ručení
    • Redakce

    Jak ověřit povinné ručení bez zelené karty? Vše o prokazování pojištění po 1.10.2024

    S účinností nového zákona a následným přechodem do online režimu nebudou mít pojišťovny povinnost vydávat zelené karty, většina pojišťoven bude zelenou kartu stále zasílat, ale pouze elektronicky. V případě nehody však může nastat několik problémů s prokázáním pojištění i asistenční službou.

    Vyplňování záznamu o nehodě může být bez zelené karty složitější

    Při vyplňování Záznamu o dopravní nehodě je potřeba uvádět pojišťovnu, u které má řidič sjednané povinné ručení a číslo smlouvy, které je důležité zejména u viníka nehody pro hlášení pojistné události. Tyto údaje jsou běžně uvedené na zelené kartě, kterou však většina řidičů již nebude mít u sebe. Pokud řidič nebude znát ani svou aktuální pojišťovnu, u které má sjednáno pojištění odpovědnosti z provozu vozidla může nastat problém. Vzhledem ke zdražování pojistného mnoho klientů mění pojišťovnu každý rok, a to může vést k tomu, že si správně nezapamatují aktuální pojišťovnu, u které mají povinné ručení uzavřené.

    Jak ověřit povinné ručení po nehodě?

    Ten lze částečně vyřešit ověřením platnosti pojištění na stránkách České kanceláře pojistitelů. Na to však musí mít řidič chytrý telefon a datové připojení. Navíc po nehodě v rámci dalších úkonů jako ze zabezpečení posádky a označení místa nehody toto může být poměrně stresující. Ověření pojištění v takovém případě může provést přivolaná policie, která však k drobným nehodám bez zranění nechce vždy přijet.

    Jakou volat asistenční službu?

    Většina pojišťoven uvádí na zelené kartě i telefon na asistenční službu ke svému pojištění odpovědnosti z provozu vozidla. Využitím asistenční služby od pojišťovny pomáhá předcházet využití služeb od takzvaných lovců nehod (crash-hunters), kteří poskytují asistenční služby za předražené ceny. Ověření asistenční služby k povinnému ručení je možné na Lince pomoci řidičů 1224, i tam je však běžné hlásit číslo pojistné smlouvy. Ověření by však mělo být možné i dle SPZ vozidla.

    Věděli jste, že

    Okamžité sjednání a vznik smlouvy v reálném čase umožňují například online kalkulátory pojištění, které nabízejí produkty většiny pojišťoven na jednom místě. 

    Jak se měnilo prokazování povinného ručení?

    Dosud bylo běžné, že klient při výročí smlouvy povinného ručení obdržel zelenou kartu v papírové podobě a spolu se Záznamem o dopravní nehodě ji vozil v autě. V rámci legislativních změn postupně odpadla povinnost zelenou kartu vydávat na zeleném podkladu, to umožnilo ji tisknout na obyčejný bílý papír. Po této změně již některé pojišťovny začali zelenou kartu posílat pouze e-mailem a klient si ji v případě potřeby mohl vytisknout na bílý papír sám. Postupně začala být například při silničních kontrolách zelená karta akceptována i v elektronické podobě. Zároveň vzniklo několik aplikací, do kterých si může klient zelenou kartu uložit. Je však otázka, jaké množství řidičů takové aplikace využívá a pravidelně aktualizuje.

    O zelenou kartu můžeme požádat online

    O zaslání zelené karty na e-mail můžete požádat u většiny pojišťoven na webových stránkách nebo v klientské zóně vaší pojišťovny. Většinou k tomu stačí vyplnění pár základních údajů k identifikaci vozidla a pojistníka.

    Zelenou kartou se řidiči nadále budou prokazovat v zahraničí, protože ve všech státech zatím nedošlo k přechodu na jednotný online režim ověřování platností pojištění.



    Redakce Redakce Autor portalpojisteni.cz

    Mohlo by Vás zajímat

    Zajímají Vás nejvýhodnější nabídky
    pojištění?

    Naše výhody

    Unikátní hodnocení
    produktů klienty
    Porovnání
    asistenčních služeb
    Rady a užitečné
    informace
    Reálné zkušenosti
    a recenze zákazníků

    Spolupracujeme